Choklad skyddar både hjärtat och levern

Choklad skyddar både hjärtat och levern

Varje år så dör tusentals personer av skrumplever och den som lider av denna sjukdom är förstås intresserad av nya upptäckter som kan leda till bättre livskvalitet och ett längre liv. Faktum är att vi redan vet från tidigare studier omkring mörk choklads effekter på vår hälsa att ett dagligt intag av denna godsak kan förhindra hjärtattacker såväl som stroke, så det kanske inte kommer som en stor överraskning att även levern kan dra nytta av den mörka chokladens speciella egenskaper.

Bättre hälsa för leversjuka

För den som lever med en leversjukdom som skrumplever så är bieffekter som förhöjt tryck i portvenen, portal hypertension, ett stort problem. När blodet inte kan ta sig genom vena porta så kommer det att söka andra vägar som kan vara matstrupen, vid anus eller i den främre bukväggen. Det här ger obehagliga konsekvenser som till exempel hemorrojder.

Med ett dagligt intag av mörk choklad så kan man förhindra portal hypertension och därmed undvika de obehagliga effekterna. Det är bland annat spansk forskning som har visat att ett intag av mörk choklad kan minska på skador av blodkärl hos patienter med skrumplever.

Choklad på maten

När den som har skrumplever intar en måltid så utsätts levern för tryck som kan bli svårhanterligt. Men med mörk choklad som innehåller flavonoider så kan detta motverkas. Det är alltså att rekommendera att personen med leverproblem ser till att få i sig den mörka chokladen regelbundet. Men det är viktigt att man får i sig rätt typ av choklad och inte låtsasvarianter som har rätt färg men inte hög kakaohalt. Det är nämligen kakaon som ger den fina effekten som är så värdefull för den som har drabbats av skrumplever.

Ju mörkare chokladen är, desto bättre, men man kan förstås alltid ta en titt på hur stort procentuellt kakaoinnehåll chokladen har för att avgöra om den kommer att vara hälsosam eller inte. I studien på leversjuka så såg man att vanlig vit låtsaschoklad hade motsatt effekt, så det gäller att satsa på sorter som har åtminstone 85 % kakaoinnehåll.

Rätt typ av choklad

Det man ska tänka på är att det finns mörka chokladsorter som är fulla med socker och som egentligen inte har så gott om flavonoider. När du vill ladda upp med hälsomat så ska du vara noga med att få rätt produkter. För mycket socker och färgämnen kan istället leda till problem med hälsan. Dessutom så ska man inte överdriva intaget. En bit choklad av rätt sort per dag är allt som krävs för att se goda resultat på lång sikt.

God hälsa på lång sikt

Flavonoider är också något som skyddar hjärtat och därmed så kan man gott säga att det här är en typ av hälsomat som alla bör använda sig av. Den mörka chokladen ger effekter som liknar dem som man får med djupt färgade grönsaker och ett långsiktigt regelbundet intag är viktigt för att man ska få den önskade effekten.

Handen på hjärtat, vad äter du helst, en rödbeta eller en chokladbit? Betänk att mörk choklad innehåller åtta gånger mer flavonoider än jordgubbar och valet är självklart!

Annons:                                                                                                                                                             Freespinmania.com listar bonusar och freespins du kan få utan att göra en insättning. Klicka här!

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera Logga in