Husdjur håller oss friska

Husdjur håller oss friska

För barn och vuxna så kan ett husdjur vara allt som behövs för att man ska gå från en stressig tillvaro med nervositet till en hälsosam miljö där folk börjar le igen. Hundar och katter är bra exempel på husdjur som kan hålla oss friska på många olika sätt. Hunden är ju människans bästa vän och då man har problem med nervositet och stress så kan vovven råda bot på detta.

Mental hälsa

Ett husdjur ger oss anledning till att beröra, ta hand om och även ta oss ut och röra på oss. Det här är sådant som påverkar den mentala hälsan på ett mycket positivt vis. Då man har en hund eller katt så måste man ta hand om den. Det här leder till time out från annat som man normalt sett hade gjort och som hade lett till mer stress i livet.
Det är inte ovanligt att man ordinerar husdjur, och då särskilt en hund, till barn som är i behov av olika former av terapi. Hunden ger motion, sällskap och avkoppling, och det här är otroligt värdefullt. Husdjuret kan också öka barnets självsäkerhet då det lär sig ta hand om sin nya vän.

Fördelar med husdjur

Om det finns någon i ditt hushåll som ständigt tjatar om att skaffa hund så är det kanske dags att lyssna. Det finns studier som har visat att:

  • De som har en hund löper mindre risk för depression än de som inte har några husdjur
  • De som har hundar har lägre blodtryck i stressfulla situationer än de som är utan
  • Då man leker med en hund eller med en katt så kan serotonin och dopaminnivåerna öka vilket ger en lugnande och avslappnande effekt
  • De som har husdjur har lägre nivåer av triglycerid och kolesterol vilket är bra för hjärtats hälsa.
  • Den som har haft en hjärtattack lever längre med en hund
  • De som är över 65 år och har husdjur går inte lika ofta till doktorn som de som inte har något djur

Det kan alltså vara väl värt att faktiskt slå slag i saken och skaffa den där hunden, katten eller hamstern.

Så mycket glädje

Den som har haft ett djur vet att det här ger så mycket glädje. Man upplever stor kärlek till djuret och det gör en glad. Glädjen är viktig för att vi ska vara friska för den frisläpper livsviktiga hormoner i kroppen och får oss också att slappna av.

Har man haft en lång och tuff dag så mår man genast bättre då man kommer hem och möts av husdjuret som älskar en oavsett hur man har betett sig just den dagen. En snabb promenad med hunden eller lite mys i soffan med katten och så är man snart på gott humör igen.

Du ska veta att ditt blodtryck sänks bara av att du klappar din hund eller katt så det här kan verkligen vara en bra aktivitet då man kommer hem efter en stressig dag på jobbet eller i skolan.
För ensamma äldre människor så kan husdjuret vara det som gör att man lever lite längre för att det finns god anledning till att kliva upp på morgonen då det finns ett djur som behöver sällskap och kanske promenader.

God rutin

Med ett husdjur så får man även god rutin i tillvaron. Både barn och vuxna mår bra av att ha ett schema och det måste man ha med en hund eller kanske en häst. Barn lär sig ansvar av detta och hemmet blir en plats där man åtminstone vet när husdjuret ska få mat, behöver gå ut, eller på annat sätt skötas om.

Annons:                                                                                                                                                             Freespinmania.com listar casinobonusar och freespins du kan få utan att göra en insättning. Klicka här!

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera Logga in