Shopping bra för själen och för ekonomin

Shopping bra för själen och för ekonomin

Man ska spara och inte slösa pengar på onödiga saker, eller hur? Nuförtiden så är det rätt vanligt att folk ser negativt på den som lägger mycket pengar på saker och nöje. Eftersom det anses vara bra att spara så är det inte bra att slösa. Men det finns de som hävdar det motsatta, att det är väldigt bra att slösa och lägga pengar på allt möjligt nödvändigt såväl som sådant som man skulle kunna leva utan.

Bra för dig och bra för ekonomin

James Livingston, historieprofessor vid Rutgers Universitet och författare till boken Against Thrift: Why Consumer Culture Is Good for the Economy, the Environment, and Your Soul har en uppfattning omkring konsumtion som går stick i stäv med det som vi traditionellt sett tänker omkring sparande och spenderande. Han menar att konsumtion är otroligt viktig för att ett lands ekonomi ska må bra. Om alla sparar och håller hårt i plånboken så skadar det landets ekonomi!

Du är alltså en mycket bättre medborgare om du köper de där nya skorna, parfymen eller annat som du kanske hade kunnat leva utan. Förutom att du blir glad av sakerna så mår Sverige också bättre av det och du kan vara stolt över att hjälpa landets ekonomi framåt.

Begäret att köpa

Det där med att se begäret att köpa nya saker som något att skämmas för bottnar delvis i den kristna kulturen och tanken om att man inte ska unna sig mer än det nödvändiga. Att gå runt med sådana tankar är kanske naturligt men då kan det vara bra att veta att det verkligen inte finns någon regel som går ut på att man blir en bättre människa av att inte köpa saker som man blir glad av.

Vi har alla ett behov av saker som ger guldkant på tillvaron och när man väl bestämmer sig för att köpa något så ska man inte göra detta med dåligt samvete. Det är ju faktiskt så att det här köpet innebär en god gärning för samhället. Du slår ett slag för Sveriges ekonomi då du handlar i en vanlig svensk butik eller en svensk webbutik.

En bättre framtid med sparade pengar

Men är det inte bättre att spara mer så att man får en bättre framtid? Det är klart att man inte kan förkasta sparandet som sådant. Att kunna hjälpa barn och barnbarn är en nobel tanke och vem vill inte klara sig lite bättre efter 65 då man kanske inte får ut så mycket av pensionen? Men det gäller att hitta en balans och se det hela i ett lite större sammanhang.

Om majoriteten av ett lands medborgare agerar på det här sättet så kan det komma att skada näringslivet och då kan man inte säga att framtiden blir bättre för att folk sparade. Om landet istället fortsatt har en blomstrande ekonomi så ser framtiden ljusare ut för alla som bor i det.

Fortsätt du med ett sparkonto men unna dig lite mer då och då. Det här är trots allt bra för själen då du blir gladare av köpet och för alla andra omkring dig som är beroende av en ekonomi som fungerar och som fortsatt stöder välfärden.

Annons:                                                                                                                                                             Freespinmania.com listar casinobonusar och freespins du kan få utan att göra en insättning. Klicka här!

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera Logga in