Snus räddar liv

Snus räddar liv

Älskade hatade snusdosa. Det är ett så svenskt fenomen att snusa och många har något att säga om detta, men visste du att snuset faktiskt kan rädda liv. Inte bara på så vis att man kan dra fram en snusdosa och öppna den under näsan på någon som har svimmat, med snusning så kan man göra en hel del för sin egen hälsa och för de som finns i ens omgivning. Snuset är nämligen en mycket bra ersättning för cigaretter som är otroligt farliga för alla som utsätts för dem.

Annons: Freespinmania.com listar casinobonusar och freespins du kan få utan att göra en insättning. Klicka här!

Snus som skadereducerande medel

Redan för några år sedan så gick Karl Erik Lund från Statens Institut för Rusmiddelforskning i Norge ut med att snus kan rädda liv. Man kunde inte säga exakt hur många men att snuset räddar liv var man helt övertygade om.

Det är nämligen så att snus är bättre än rökning som varje år skördar väldigt många liv och leder till allvarliga hälsoproblem. Den som går över till snus från rökning riskerar inte ett dubbelberoende vilket man kan se med andra alternativ, och det här är viktigt. Folk som snusar istället för att röka blir verkligen rökfria och det får viktiga konsekvenser för den långsiktiga hälsan.

Det finns faktiskt forskning som visar att snus till och med kan skydda mot allvarliga sjukdomar som MS, Parkinson och Alzeimers. Längst ner på denna sida finns hänvisningar till denna forskning.

 

Passiv rökning

Något som diskuteras en hel del är det där med passiv rökning och idag så vet vi att passiv rökning också kan ha dödliga effekter. Det är också fastslaget att exponering i tredje hand, det vill säga att man får i sig de giftiga ämnena från cigaretterna genom att vidröra material som det har rökts på, också är livsfarligt.

En förälder som röker utomhus kommer alltså fortfarande att utsätta barn som sedan vidrör kläder, som det röktes i, för fara. Om föräldern istället snusar så får man stora hälsofördelar av detta.

Förutom att man kan bli sjuk av att utsättas för passiv rökning så är det också obehagligt att behöva känna lukten av cigarettrök. Det är ju också därför som det finns planer om att förbjuda rökningen på utomhusserveringar där det tidigare har varit självklart att få ta ett bloss bland andra som fikar i solen.

Annons: Snus, öl och en en bra fotbollsmatch gör livet värt att leva. Spela på matchen för extra spänning. Hos Bet365 får du 1000 SEK i startbonus. Läs mer här!

Nollvisionen

Det är inte alla som tycker att man ska tala för snus som ett bättre alternativ till rökning. Man menar att vi borde jobba mot en nollvision där vi är helt utan tobak. Det här kanske blir möjligt en dag men till dess så är det trots allt så att rökningen står för så många faror och hälsoproblem att man måste inse hur pass viktig funktion snuset har.

Med snus så kan man ju faktiskt tala om den enskilde personens val för det här är inte något som kommer att störa eller skada andra. Faktum kvarstår att snus räddar liv då man byter ut cigarettpaketet mot en snusdosa och därför så finns det god anledning att tala om snuset som ett bra alternativ.

Källor för dig som vill läsa mer om hur snus eventuellt kan skydda mot MS, Parkinson och Alzheimers

Hedström AK, Hillert J, Olsson T, Alfredsson L. (2013): Nicotine might have a protective effect in the etiology of multi

ple sclerosis. Multiple Sclerosis. 2013 Jul;19(8):1009-13.
Eilis J. O’Reilly, Marji L. McCullough, Ann Chao, S. Jane Henley, Eugenia E. Calle, Michael J. Thun, A. Ascherio
(2005): Smokeless tobacco use and the risk of Parkinson’s disease mortality.
46
Artikel i tidningen Läkemedelsvärlden (18 juni 2003) http://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/biprodukt-till-nikotin-hejdar-alzheimers-sjukdom-2863

 

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera Logga in