Tv-spel är bra på många sätt

Tv-spel är bra på många sätt

Vad ser du framför dig då du hör ordet “tv-spel”? Om det är en asocial soffpotatis med krökt rygg och torgskräck så ska du tänka om. Det här är nämligen långt från sanningen. Nu finns det till och med studier som visar att tv-spel som Super Mario 64 har en positiv effekt på hjärnan. Men det är inte bara hjärnan som kan dra nytta av tv-spel, det har nämligen visat sig att den här typen av spel också kan ha andra positiva effekter.

Bli smartare med spel

I en senare studie som utfördes av Max Planck institutet for Human Development och Charité University Medicine St. Hedwig-Krankenhaus så kunde man konstatera att 30 minuters spel per dag under två månaders tid ledde till ökad storlek av de hjärnregioner som tar hand om saker som rumsorientering, minnesformation, strategisk planering och finmotorik.

Det här är särskilt intressant med tanke på den kritik som videospel har fått för att inte vara utvecklande för hjärnan. Det finns till och med bevis på att spel kan påverka hjärnans kognitiva flexibilitet. Det är alltså inte så tokigt att koppla av med lite tv-spel då och då, man kan rentav säga att det här är en form av hjärngymnastik som man får nytta av i vardagen.
Faktum är att man har kunnat påvisa att hjärnkirurger som spelar videospel är bättre på nyckelhålskirurgi. Välj alltså en kirurg som spelar spel med 3D grafik regelbundet.

Annons:                                                                                                                                                             Freespinmania.com listar casinobonusar och freespins du kan få utan att göra en insättning. Klicka här!

Spel som ger motion

Men det där med att sitta still och spela, det kan man väl ändå inte komma ifrån? Det är ju inte bra att sitta still för länge, inte ens om man rör yvigt på armar och grimaserar vilt då det går mer eller mindre bra i spelet. Numera så finns det riktigt spännande spel där man ska röra på kroppen för att styra spelet framåt. Det här kallas för exergaming och det kan röra sig om ett sportspel eller någon form av hinderbana där man ska ta sig fram och möta fiktiva motståndare.
Om man skaffar den här typen av spel så kan man alltså se till att både barn och vuxna får mer motion genom att spela tv-spel!

Den sociala aspekten

Idag så är det så att de flesta videospel är gjorda för sällskap. Man kan samlas omkring skärmen för att spela sällskapsspel, motionsspel eller actionspel där alla kommer att ha olika roller. Det här leder till förbättrad social förmåga och det särskilt för de yngre som på ett lättsamt vis lär sig att umgås med syskon, vänner och föräldrar.

Även om man sitter själv framför skärmen så kan man spela tillsammans med andra via Internet. Man möts i spelet och hjälper varandra att uppnå olika mål.

Listan med tv-spelens fördelar kan göras väldigt lång och det här är ett fantastiskt spännande ämne som det fortsatt forskas inom. Förutom ovan nämnda så kan tv-spel vara bra för:

  • Långsammare åldrande – Med spelen så saktar man ner på åldringsprocessen tack vare att man håller igång hjärnan med stimulerande aktivitet.
  • Bättre läskunskaper – Det har också visat sig att spel med högt tempo kan hjälpa barn med dyslexi att läsa bättre.
  • Smärtdämpning – Genom att ge sig in i en virtuell spelvärld så kan man få smärtlindrande effekt. Det här har man till exempel sett i patienter som vårdas för brännskador och som samtidigt får spela spel.
  • Bättre syn – Spel där man ska skjuta mot mål kan vara bra för synen eftersom den här typen av spel ger god träning för ögonen.

Som med allt annat här i livet så är det förstås så att man måste spela med måtta. Om man sitter hela dagen framför en tv-skärm och spelar spel så kan det få många negativa konsekvenser eftersom andra viktiga aktiviteter och intryck negligeras, men i lagom dos så tycks tv-spel faktiskt vara en riktigt bra investering i den personliga hälsan.

Annons:                                                                                                                                                                                        Utnyttja spelbolagens bonusar och tjäna pengar riskfritt. Lär dig bonustrading på bonustraders.com. Läs mer!

Du måste vara inloggad för att kunna kommentera Logga in